Op zoek naar balans

Iedereen heeft wel eens last van stress. Dat is niet erg, want stress zorgt er ook voor dat we goed kunnen presteren. Stress zorgt voor een verhoogde hartslag, ademfrequentie en spierspanning, zodat we snel en adequaat in actie kunnen komen.

Maar wat als de situatie in je leven zo is dat je steeds stress hebt? Je hebt een hoge werkdruk, een druk gezin, spanningen in je relatie of misschien wel alles tegelijk....

 

Dat zorgt ervoor dat je hartslag, ademhaling en spierspanning altijd op stressniveau zitten. Je staat als het ware continue in de vlucht- of vechtmodus.

En dat vréét energie!

 

Je energie neemt af, je voelt je steeds moe, je kunt de moeilijke situaties steeds slechter aan, je raakt geïrriteerd, je slaap slecht... en als deze situatie maar lang genoeg duurt beland je uiteindelijk in een burn-out.

 

Het is daarom van groot belang dat je ontspanning kunt nemen in je leven. Het zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en kan herstellen en dat je lastige situaties beter aan kunt. Pak dus juist als het erg druk is op je werk de momenten om even tot rust te komen door bijvoorbeeld tijdens de lunch even naar buiten te gaan. Zonder telefoon. 

Je drukke gezin vreet tijd, maar je kunt altijd een momentje jezelf terugtrekken en even op adem komen. 

 

Want weet je, als je zo doorgaat als je deed, dan komt er een moment dat je het niet meer trekt. En dan ben je verder van huis.